Eerste editie Rotterdam Uitdagen trekt veel enthousiaste bezoekers

Rotterdam Uitdagen, het nieuwe concept dat dit jaar het culturele seizoen in de stad opende, blijkt een succesformule. Nauwer dan ooit werd door de culturele instellingen van Rotterdam samengewerkt om te laten zien wat dit nieuwe culturele seizoen te bieden heeft. Met op vrijdag Kunstavond XL als aftrap in het Witte de Withkwartier en daarna op zaterdag en zondag het Schouwburgplein als locatie, was voor het eerst de programmering geconcentreerd. Er werd toneel gespeeld, muziek gemaakt, kunst bekeken, gedanst, gegeten, gefotografeerd en vooral veel bewonderd door ruim 11.000 bezoekers (voorzichtige schatting van zaterdag en zondag, cijfers vrijdag nog niet bekend), die het nieuwe format omarmden.

Hoogtepunten
Vrijdagavond startte Rotterdam Uitdagen met de eerste editie van Kunstavond XL. Tijdens de programmering op het Schouwburgplein op zaterdag en zondag ging het publiek massaal op ontdekkingstocht. Ze lieten zich letterlijk uitdagen! Een grote trekker was de battle door het HipHopHuis, net als Yannick Hiwat, momenteel artist in residence bij concertgebouw De Doelen. Tegelijk werden de kleine kubussen, waar diverse culturele instellingen hun mini-podium hadden, druk bezocht. Zo werden er in de vierkante meter stadsnatuur van Het Natuurhistorisch volop beestjes gezocht en gedetermineerd en werd er door jong en oud aan zelfportretten gewerkt bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Het kinderprogramma op zondag was minstens zo divers. Bij Studio MAKY werd druk aan circusattributen gewerkt voor een voorstelling van Villa Zebra. Daarnaast werden bij Het Nieuwe Instituut robots gemaakt met behulp van fruit. Op de podia was er de eerste helft van de dag vooral ruimte voor ontspannen muziek. Van klassiekers van Poliana Vieira tot aan een huiskamerconcert vol muziek en grapjes van Birgit Heitzer en René van Kooten. Na een rondje cabaret, met onder andere Jörgen Rayman over ouder worden, sloten de NITS af op een vol plein. Met doorlopend een gezellig gevuld Schouwburgplein (op zaterdag en zondag zo’n 11.000 bezoekers) vormden de bezoekers van Rotterdam Uitdagen een goede afspiegeling van heel Rotterdam.

Het nieuwe concept
Op basis van de feedback van zowel bezoekers als deelnemende instellingen van het voormalige 24 uur cultuur is er dit jaar gekozen voor een nieuwe formule. Het grote voordeel voor bezoekers was dat ze dit jaar niet meer de hele stad door moesten doorkruisen om te genieten van het aanbod. In de praktijk bleven veel bezoekers vooral hangen bij de instellingen die ze al kenden en dat staat haaks op wat de bedoeling is, volgens programmaverantwoordelijke Karen van der Spek. “Het leuke dit jaar was dat iedere bezoeker automatisch ontdekte wat er allemaal te beleven viel. Kwam je voor klassiek, dan kreeg je ook spoken word en jazz mee. Ging je speciaal om restaurateur van het Nederlands Fotomuseum aan het werk te zien, dan kwam je ook Built For It van choreografe Alida Dors tegen. Je was er misschien niet naar op zoek, maar werd wel uitgedaagd.”

Het programma ontstond in samenwerking met de culturele instellingen uit de stad. Van der Spek vroeg ze wat zij zouden willen zien. Het diverse programma was het logische gevolg. “Het leukste is dat je echt ziet wat er speelt. We hebben ons vooral gericht op het goed vertegenwoordigen van het aanbod, op die manier zijn ook alle instellingen vertegenwoordigd. Cabaret zie je bijvoorbeeld in zowel het Luxor als Walhalla.” Een ander voordeel is dat er extra aandacht aan de locatie kon worden besteed. Met een goed aangekleed festivalterrein als gevolg. “Je merkt dat dit echt bijdroeg aan de sfeer. De plek alleen al nodigde uit om te blijven hangen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *